• Čeština
  • English

FAQ

Co dělá Talkey?
Talkey zabezpečuje e-mailovou komunikaci, soubory a složky tak, aby je mohl přečíst/zobrazit/otevřít pouze jejich tvůrce a adresát zprávy. Nikdo jiný se ke komunikaci či dokumentům zkrátka nedostane. Způsob používání e-mailu se pro Vás ale nezmění. V e-mailovém klientovi se objeví několik ikon navíc, které spouštějí bezpečnostní procesy. Talkey umožňuje šifrovat také soubory, které můžete bez obav kopírovat na USB flash disk, na cloudová úložiště, apod. Potenciální datový lupič však tyto soubory nebude moct přečíst.
Proč šifrovat e-maily?
Když odešlete e-mail, odchází v plně otevřené formě (tzn. že je čitelný pro každého, koho cestou potká) na server Vašeho poskytovatele (Seznam, Google) a následně do Internetového rozhraní, kde projde dalšími servery až k serveru poskytovatele e-mailových služeb adresáta. Poslat zprávu e-mailem je velice podobné jako zasílání korespondenčních lístku nebo pohlednic. Podívejte se na Vaši e-mailovou komunikaci za poslední dny a zastavte se u těch zpráv, jejichž obsah by měl vidět pouze jejich adresát – nebyl by lepší doporučený dopis do vlastních rukou? Nepomůže ani zaheslovat soubory v příloze nebo mít zapnuté šifrování na e-mailovém serveru.
Jak mohu komunikovat šifrovaně s někým kdo nemá Talkey?
Každá placená licence má funkci „Pozvat k šifrované komunikaci“, díky které přidáte nového uživatele do skupiny Talkey. Tento uživatel obdrží pozvánku na e-mail a SMS heslo potřebné pro instalaci. Po nainstalování potřebného programu bude moci pozvaný uživatel přijímat šifrované e-maily a také na ně odpovídat.
Jaké funkce má „Pozvaný uživatel“ ?
Pozvaný uživatel komunikuje pouze s uživatelem, který má předplacenou verzi Talkey. Má možnost dešifrovat e-mailové zprávy a může e-mailem šifrovaně odpovídat platícím uživatelům. Může pouze dešifrovat složky a soubory. Nemůže uplatnit funkci pomocí tlačítka „Pozvat k šifrované komunikaci“, jelikož nevlastní předplacenou verzi. Nemůže inicializovat novou mailovou zprávu na uživatele s předplacenou verzi Talkey.
Jak přejít z Pozvaného uživatele na Předplaceného uživatele?
Přechod je jednoduchý, obdržíte licenční klíč, který vám pošleme po uhrazení částky předplatného. Ten pak vložíte do aplikace v sekci „Licence“. Netřeba nic znovu nastavovat nebo generovat nové klíče, po zadání licence se pouze aktivují všechny funkce. Je nutné mít aktuální verzi Talkey 3 a vyšší. Číslo verze naleznete v sekci Aktualizace kde provedete i aktualizaci. Případně můžete aktualizovat pomocí instalátoru z našich stránek https://talkey.com/instalator
Synchronizace rozepsaných e-mailů (konceptů)
Abychom mohli zaručit bezpečí Vašich zpráv, je nutné vypnout automatické ukládání konceptů. Zpráva se šifruje až ve chvíli odeslání, do té doby je otevřená, stejně jako běžný nezabezpečený e-mail. Tyto koncepty se mohou synchronizovat na e-mailový server v otevřené podobě.
Může jiný uživatel Talkey se svým Talkey zařízením otevřít e-mail nebo soubor, který je určený pro jiného uživatele?
Nemůže. E-maily a soubory můžou dešifrovat pouze příjemci a odesílatelé, pro které je e-mail či soubor určen. Nikdo jiný, včetně společnosti TALKEY a.s. , se k nim nedostane. K dešifrování komunikace je nezbytné vlastnit privátní šifrovací klíč, který má jen adresát a odesílatel.
Jsou mé e-maily, soubory či složky opravdu v bezpečí, i když jsou uloženy na serveru a nebo v počítači?
E-maily, soubory i složky zašifrované pomocí Talkey jsou opravdu v bezpečí a nemusíte se o ně obávat. Jsou otevřené pouze v okamžiku, kdy jsou dešifrovány na počítači. Na poštovním serveru nebo cloudovém úložišti jsou soubory v bezpečí a nečitelné pro cizí zařízení bez privátního šifrovacího klíče.
Mohu Talkey důvěřovat?
Ano, můžete. Protože pouze vy vlastníte svou část šifrovacího klíče, která je nezbytná pro dešifrování zasílaných souborů a textů. Technologii Talkey důvěřují nadnárodní korporace i bezpečnostní složky České republiky.
Má Talkey zadní vrátka ?
Ne, nemá. Naše společnost nemá přístup k Vašim datům, k Vašemu privátnímu (dešifrovacímu) klíči, ani k heslu Talkey. Pokud ztratíte, zničíte, napíšete několikrát špatně heslo, můžete své dešifrovací klíče obnovit pouze ze zálohy vytvořené během založení nového dešifrovacího klíče. Stanete se jediným člověkem s přístupem k Vašim datům.
Co se stane po ukončení předplatného?
Pokud Vaše předplatné vyprší, funkčnost systému bude omezena na tzv. „Pozvaného uživatele“. V tomto režimu můžete pracovat neomezeně dlouho a všechny šifrované zprávy tak budete moct stále číst. Talkey můžete dále využívat. Svá zašifrovaná data dešifrujete a nepřijdete o ně. Avšak nové šifrování a mazání souborů nebude přístupné. Pokud jste měli placenou verzi Talkey, budete mít funkci „Pozvaného“. Budete mít možnost vygenerovat nebo obnovit ze zálohy klíč pro 1 e-mail. Nejaktuálnější verzi Talkey už nebudete mít k dispozici.
Nenašli jste odpověď, kterou jste hledali? Napište nám